Par izmeklēšanas komisijas par PAREX pārņemšanu darbības absurdo izbeigšanu

2011.gada 24.februārī Latvijas Republikas likumdevējs – Saeima pirmo reizi pēc neatkarības atgūšanas vienprātīgi lēma. Tas bija balsojums, kurā Saeima ar 90 (deviņdesmit) balsīm PAR, 0 (nulle) PRET un 1 (viens) ATTUROTIES, 3 (trīs) NEBALSOJOT, nolēma izveidot Parlamentārās izmeklēšanas komisiju sakarā ar iespējamām pretlikumīgām darbībām A/S “Parex banka” pārņemšanas un restrukturizācijas procesā.

Saskaņā ar Parlamentārās izmeklēšanas komisiju likuma 3.pantu tā tika izveidota uz trim mēnešiem, jo priekšlikumā par tās izveidošanu nebija norādīts parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbības termiņš.

Komisijas sastāvs pilnā apmērā tika ievēlēts 2011.gada 17.martā, kad komisija sanāca uz savu pirmo sēdi. Tikai 31.martā tika ievēlēta komisijas vadība un sākās sarakstes darbs un informācijas izprasīšana.

Šajā laikā komisija nosūtīja informācijas pieprasījumus un tikai 3.maijā sāka saņemt atbildes.

Tā kā trīs mēnešu laiks beidzas 24.maijā, tad kārtējā Saeimas plenārsēdē 2011.gada 19.maijā, kas ir tikai divas nedēļas pēc pirmo atbilžu saņemšanas, tika izskatīts lēmuma projekts “Par Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sakarā ar iespējamām pretlikumīgām darbībām A/S “Parex banka” pārņemšanas un restrukturizācijas procesā darbības laika pagarināšanu” (162/Lm10)(Dok. Nr. 918). Saeima ar 30 (trīsdesmit) balsīm PAR, 40 (četrdesmit) PRET un 16 (sešpadsmit) ATTUROTIES, 1 (viens) NEBALSOJOT, nolēma, noraidīt lēmuma projektu un IZBEIGT komisijas darbību, nesasniedzot tās izveidošanas mērķipatiesības noskaidrošanu par iespējamām pretlikumīgām darbībām A/S “Parex banka” pārņemšanas un restrukturizācijas procesā. Tādējādi faktiski neļaujot nemaz šo mērķi sasniegt.

Daram Jums zināmu, ka, ievērojot augstāk minēto, 2011.gada 23.maijā esam vērsušies ar iesniegumu pie katra Latvijas Republikas Saeimas deputāta, kurš balsojis PRET, ATTUROS vai, balsojumā esot klāt, nav piedalījies, personīgi ar lūgumu atklāt Latvijas tautai, veiktā balsojuma motīvus un sniegt argumentētu skaidrojumu, pašrocīgi sastādot un personīgi sniedzot atbildi likumā noteiktā kārtībā.

Gaidīsim atbildes!

P.S. 2011.gada 19.maija balsošanas rezultāti par lēmuma projektu “Par Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sakarā ar iespējamām pretlikumīgām darbībām A/S “Parex banka” pārņemšanas un restrukturizācijas procesā darbības laika pagarināšanu” skatāmi Saeimas mājas lapā!

 

Iesnieguma tekstu katram deputātam un katra deputāta atbildi skatīt te.